You are currently viewing Juhannusretki Wanhan Raahen kesäkatugalleriaan

Juhannusretki Wanhan Raahen kesäkatugalleriaan

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Aurinkoinen ja tyyni juhannusiltapäivän sää houkutteli pyöräilemään Raahen rannoille ja vanhaan kaupunkiin. Moni muukin oli saapunut nautiskelemaan Wanhan Raahen leppoisasta kesätunnelmasta. Rantatorin jäätelökioski oli juhannuspäivän ilmeisin vetonaula. Muutakin koettavaa löytyi yllin kyllin.

Pyöräillessäni Pekkatorin ja Langin Kauppahuoneen kautta Kirkkokadulle pysähdyin ihmettelemään Kauppahuoneen aitaan ilmaantuneita tauluja. Pienistä infolipukkeista kävi selville, että kyse oli Mediakeskus Lybeckerin ja Wanhan Raahen asukasyhdistyksen yhdessä järjestämästä kadunvarsinäyttelystä. Tämähän on nähtävä kokonaan! Kannattaa näköjään seurata tarkemmin, mitä taidenäyttelyjä Raahessa on kesällä.

Vaikka kyse ei ole varsinaisesta luontoretkikohteesta, niin ulkoilmaretkestä kumminkin – siksi sillä on paikkansa sivustolla raahenrannoilla.fi.

Enni Oravan ”Katu Kissa” ja Viivi Luodon ”Kahvila”, akryyli puulevylle, 2024.

QR-koodista olisin voinut ladata kesäkatugallerian kartan. Itse etenin kömpelömmällä ratkaisulla eli kuvaamalla kartan myöhemmin löytämäni infotaulun lasin läpi ja tihrustamalla heikkolaatuista otostani kännykän näytöltä.

Galleriateosten nimet ja teosten tekijät löytyivät infolippusten kääntöpuolelta.

Kirkkokadun ja Cortenkadun kulmasta löytyi kesäkatugallerian esittely karttoineen. Lybeckerin opiskelijoiden teokset ovat esillä 16.8. vietettävään Taiteiden yöhön saakka.

Päätin tehdä täyden galleriakierroksen ja aloittaa sen Reiponkadulta Sofian talolta, missä oli vietetty aiemmin kesäkuussa Kinosalonki Sofian avajaisia. Raahessa on tarjolla monenlaista kuvakulttuuria niin sisällä kuin ulkona! Kinosalonki järjestää Raahen pimiöiden aikaan uuden Pimeät kuvat -festivaalin, jonka aikana mm. esitetään ulkoilmaelokuvia.

Sofian Talo, Reiponkatu 35.

Seikkailin kesäkatugalleriassa välillä pyöräillen ja välillä kävellen. Reitille tuli tällä tavoin mittaa noin kaksi kilometriä. Wanhassa Raahessa on useita yksisuuntaisia katuja, joten pelkästään ajamalla reitistä olisi tullut aivan toisen näköinen ja pituinen.

Copyright Open Street Map

Ensimmäinen löytämäni teos oli Jessica Tranin ”Tyrskeillä lipuva laiva”. Se sijaitsi osoitteessa Koulukatu 23 Reiponkadun puoleisella seinustalla.

”Tyrskeillä lipuva laiva”, Jessica Tran, akryyli puulevylle, 2024.

Ämmänkadulla minua hauskuutti Sara Koskisen maalaukseensa sijoittama pieni yksityiskohta.

”Kalastajat”, Sara Koskinen, akryyli puulevylle, 2024.

Saaristokadulta löytyi neljä Johanna Ben Ammarin ottamaa valokuvaa, jotka oli vedostettu kankaalle.

Brahenkatu 1:n aita oli saanut koristuksekseen Iiris Pietilän maalauksen ”Odotus”. Teos istui hyvin museorannan historialliseen miljööseen. Kesäkatugalleriassa riitti nähtävää ei pelkästään teoksissa vaan myös niiden ympäristössä.

”Odotus”, Iiris Pietilä, akryyli puulevylle, 2024.

Kaikki teokset olisivat ansainneet tulla erikseen esitellyiksi. Parhaiten kuvista saa käsityksen kiertämällä paikan päällä katsomassa. Pohjolan valoisat kesäillat mahdollistavat galleriaan tutustumisen vaikkapa iltakävelyllä.

Piipahdin galleriakierroksen päätteeksi venesatamaan katsomaan, olisiko kaupunkisoutuvene Smitti paikallaan. Sitä voi lainata maksutta kahdeksi tunniksi kerrallaan palveluiden olohuone Praatista. Sieltä saa myös kaupunkipolkupyöriä lainaksi nykyään! Verkkainen pyöräily on testatusti oiva tapa esitellä Wanhaa Raahea ja sen merenrantamaisemia vierailijoille.

Kaupunkisoutuvene Smitti.

Huom! Praatin palvelut ovat tilapäisesti siirtyneet pääkirjaston kesäpisteelle, joka on avoinna 10.7.-30.8.2024. Lue lisää täältä.